12.03.11

Snez co muzes - zaplat kolik chces Wiener Deewan


good food good mood - je heslo Pakistánského bufetu ve Vídni. A myslím si, že Deewan dobrou náladu zvedne každému, kdo sem zavítá
.

Jedná se o klasické All you can eat (švédské stoly), ale zde je i dodatek
Pay as you wish (zaplať kolik chceš).






      Už jen toto zní velmi zajímavě proto, aby to hladovějícího přitáhlo právě sem.  Na výběr je většinou ze dvou až tři masitých pákistánských jídel a dvou vegetariánských (výborné je zkombinovat je). Maso zde zastupuje hovězí, kuřecí ale i jehněčí. Jako dezert výborná krupičná kaše s kardamonem. A přestože  člověk ochutná velmi zajímavá různě kořeněná jídla, mám pocit, že právě sladká kaše je zde artikl. Pokaždé, když ji donesou, zvedne se snad polovina osazenstva, aby si ji nandali ještě teplou.
Ke všemu jako příloha vždy čerstvá zelenina s různými dresinky.

Prostředí je studentsky sympatické, které si dotváří i samotní hosté (jsou tu fixy, se kterými zde můžete pomalovat zdi). A k poobědovému odpočinku slouží denní tisk a wifi připojení.  Restaurace svým vzhledem a lidnatostí tak trochu připomíná indickou jídelnu.

Vzhledem k tomu, že je velmi blízko Ringstrasse a jídlo je zde opravdu velmi dobré, doporučuji tento podnik každému, kdo má chuť zkusit ochutnat něcojiného, nového a pro nás netradičního.

Pákistánský Deewan se může stát krásným a netradičním zpestřením návštěvy Vídně.



Bufet se nachází na Lichtensteinstrasse 10  a otevřeno je od pondělí do soboty od 11. hodiny do 23. hodiny, v neděli a svátky je zavřeno.







Po výborném jídle si pak člověk může jít odpočinout do nedalekého Lichtensteinparku o tom zase jindy.






Größere Kartenansicht

Narrenturm - Věž bláznů


Narrenturm

Umírající si přeje poslední rozhřešení. Přichází tedy kněz.
Ten vstupuje do budovy plné bláznů. Budovy zvané Narrenturm. ….

 
Tak začíná Formanův oscarový Amadeus. Nemocný  Antonio Salieri, zde na prahu smrti rekapituluje stěžejní okamžiky svého života a cítí potřebu vyprávět svůj pohnutý osud duchovnímu. I tohle mohly zažít zdi Věže bláznů ve Vídni.
 
Narrenturm byla postavena v roce 1784 císařem Josefem II. jako jedna z prvních nemocnic pro choromyslné vůbec. Od roku 1894 sloužila jako ubytovna pro lékaře, později už jen jako depozitář.

Stavba samotná svým okrouhlým tvarem připomíná spíš pevnost než nemocnici. Má pět pater a nachází se v ní 28 pokojů  a 130 buněk pro pacienty s takovými samozřejmostmi jako řetězy, oka a mříže.

Věž bláznů je situována hned vedle bývalé největší vídeňské nemocnice AKH (nyní zde sídlí hlavní univerzita). V místě kde bylo sanatorium postaveno, bylo již před tím kapucínské podzemní bludiště. Již jejich mniši zde před společností ukrývali a léčily své duševně nemocné bratry (měli se tam zavřít sami :DDD ). A údajně právě na tomto místě vynalezl Prokop Diviš svůj bleskosvod a je pravděpodobné, že zbytky, které se zde nachází, jsou nejstarší pozůstatky bleskosvodu na světě.

Před druhou světovou válkou zde Stefan Jelinek vytvořil muzeum elektropatologie. Po jeho násilném odchodu se expozice znovu ukázala veřejnosti až v roce 1968. V 90tých letech si Vídeňské technické muzeum vzalo část exponátů. A od roku 1993 zde mohou návštěvníci spatřit museum anatomie a patologie s různými lidskými a zvířecími exponáty.




Dostat se k tomuto zajímavému místu můžete ze Schottentoru (v podstate z centra) tramvají č. 37, 38, 40 a 41.



Otvírací hodiny jsou

středa od 15 do 18
čtvrtek od 8 do 11
a sobotu od 10 do 13
vstupné je 2 euro
pro studenty, majitele Niederoesterreichkarte a mladší devatenácti let free.

o svátcích je zavřeno




31. března zde bude noční expozice. Ta začne o půl osmé večer a bude stát 10 euro. Je nutné se na ni předem zaregistrovat na pat@narrenturm.at



Od dubna zde bude kromě stálé expozice i nový program (zhruba hodinu a půl trvající a sedm euro stojící) s názvem Těhotenství.
 Bude zde možnost shlédnout anatomii ženských orgánů, těhotenství, vzhled dítěte během těhotenství, potrat. Tato prohlídka bude s průvodcem - tedy pokud bude dostatečný zájem a budete zde  mít i prostor pro případné dotazy.





strach z letani


... kdybyse to náhodou někomu hodilo  :D


Strach z létání

Jak se neobávat toho, že letadlo spadne? Přepadnou vás pochybnosti po každé informaci o letecké katastrofě? Trpíte mdlobami nebo panickým strachem, jen co vejdete na palubu letadla? Tyto příznaky trápí každého čtvrtého pasažéra.

Statisticky je sice létání po autobusové dopravě či přepravě metrem nejbezpečnějším způsobem cestování, ale může se přeměnit v noční můru, pokud vás paralyzuje strach. Nabízíme vám několik vysvětlení a praktických rad, jak se na let připravit.

Poznejte příčiny strachu
Abyste strach překonala, musíte zjistit, odkud pochází.

Dramatické události
Zapamatované scény z akčních či dokumentárních filmů o leteckých katastrofách nebo hrozba terorizmu, pokud létáte zahraničními linkami. Už jen pomyšlení, že se ocitnete tisíce metrů nad zemí, ve vás může vyvolat vlny strachu.

Nepříjemné vzpomínky
Špatné zkušenosti z posledního letu: turbulence, několikahodinové zpoždění, komplikované bezpečnostní postupy při odbavení cestujících před odletem, to všechno zvyšuje vaši nervozitu a nechuť k cestování letadlem.

(Ne)logické myšlení
To, že se tak těžké letadlo odlepí od země, je pro spoustu lidí nelogické. Odtud pochází strach, že letadlo spadne a my spadneme spolu s ním.

Nevědomost
Strach pramení i z nedostatku informací, proto se dá lehce zpanikařit při sebemenším podezřelém zvuku. Pasažéři, kteří znají principy létání, se bojí méně.

Klaustrofobie nebo agorafobie
Tedy strach z malých, těsných nebo uzavřených prostor - klaustrofobie, nebo naopak - strach z pobytu na otevřeném prostranství včetně strachu z lidí, tedy agorafobie.
Jak potlačit úzkost?

Osoby trpící fobiemi, které jim komplikují život, by měly popřemýšlet o terapii. Pomáhá hypnoterapie, psychoterapie a terapie chování.

Naučte se ovládnout stres způsobem, který vám nejvíc vyhovuje. Ideální je jóga nebo relaxační techniky, která vám pomohou lépe si se svým strachem poradit.
 

Slabší přípravky proti úzkosti, jako např. hydroxyzin, umožňují uklidnit emoce, pomáhají i proti zvracení.

V den odletu

Na letiště přijďte dřív, budete si moci vybrat, kde chcete sedět. Vyberte si místa ve střední části letadla, kde není turbulence až tak cítit. Pokud chcete mít výhled na mraky, sedněte si k okýnku. Nesedejte si do blízkosti křídel nebo motorů, při celém letu budete naslouchat, jestli správně fungují.

V letadle
Nestyďte se přiznat někomu z personálu, že se bojíte. Někdy právě to, že to řeknete nahlas, přináší úlevu. Když se posadíte na místo, rozhlédněte se okolo sebe, abyste si přivykla na okolí. Do letadla si vezměte něco na čtení, abyste si zaměstnali mysl, nebo si povídejte s pasažérem sedícím vedle vás.

Start
 
Odlepení se od země je nejvíce stresující moment, hučení motorů a ztlumená světla mohou být děsivé. Důvěřujte technice a pilotovi. Stejně jako váš zubař, tak i kapitán letadla ví, co dělá.

Během letu
Když řízení letadla převezme autopilot, strach se postupně zmenšuje. Let může občas narušit turbulence, což je pocit podobný tomu, jako když cestujete autem po rozbité cestě.

Alkohol
Podle názoru mnohých alkoholické nápoje zklidňují nervy, ale ve skutečnosti alkohol jen umocňuje strach.

Přistávání
Bývá rovněž nepříjemné a stresující jako start letadla. Pamatujte, že otřesy během přeletu přes mraky a silnější zvuk motoru při klesání jsou normální. Znamená to, že se let blíží ke konci.

Bezpečnost v číslech
Pravděpodobnost nehody je při cestování letadlem devadesátkrát menší než při cestování autem.
Na let se připravte
  • Den před plánovaným letem nejezte těžká jídla, omezte alkohol a kávu.
  • Oblečte si volné, pohodlné oblečení.
  • Pokud užíváte nějaké léky nebo trpíte chronickým onemocněním, ujistěte se, že máte potřebné léky v příručním zavazadle.
  • Po přístrojovém potápění byste nejbližších 24 hodin neměli létat, hrozí nebezpečí dekompresní nemoci.
  • Dlouhotrvající poloha vsedě nepříznivě ovlivňuje krevní oběh, proto se doporučuje pravidelně střídat polohy nohou a také celé soustavy cviků, které jsou dostupné v palubních časopisech v letadle. Hodí se zejména při dlouhých letech.