15.02.13

Daruj krev, zachráníš život !

Soubor:Zlatá Jánského plaketa.JPG
Vždy jsem četl o darováni krve a myslel si, že je to velmi, velmi ušlechtilé a že když já daruji krev budu velmi, velmi ušlechtilý.

 Takže když mi kleplo osmnáct, stál jsem v Břeclavi před nemocnicí rozhodnut zachraňovat životy svou vlastní krví.

Krev jsem pak daroval několikrát (dostal jsem i plaketu). Když jsem se přestěhoval do Vídně z pracovních důvodů jsem přestal, a ted´ nastal čas se k tomu vrátit.

 Proč jsem začal ? Darování krve má mnoho benefitů, které mne jako člověka a tehdejšího karatistu velmi lákaly.

První z nich je, že jsem chtěl vědět jaké to je ztratit skoro půl litru krve. Říkal jsem si, že potom na bojišti bude mé tělo na takové ztráty zvyklé a bude fungovat v pohotovostním režimu lépe. (Chápejte, bylo mi osmnáct :) ).
   Dále jsem chtěl vědět, jestli to dokážu a nezdrhnu. Zní to možná srandovněji než ty ztráty na bojišti, ale během těch několika let se mnou bylo darovat několik lidí, co na mne pak raději čekali v šatně. Představa velké jehly a slabosti po darování je prostě dostala.
http://www.hc-kometa.cz/foto/top_2010_ohlasy/Cervena_z_modre_2011_3.jpg Další super výhoda je vyšetření zdarma. Když dáte krev, projedou vám ji na všechno možné (tak mi zjistili že nemám úplně v cajku játra :) jinak vždy jako ryba).

Ale ten nejlepší důvod mi řekla sestřička při prvním odběru. Pomohl jsem zachránit dva životy: krví a plazmou. To mi udělalo opravdu dobře - pokaždé když jsem krev dal, mě tato představa zahřála. A když jsem pak v Břeclavi u Zubra propíjel obdrženou stravenku, bylo mi ještě lépe.



Takže ...
 Ukaž své srdce a daruj krev, dozvíš se o svém zdravotním stavu, nakopneš organizmus k tvorbě nové krve a ZACHRÁNÍŠ život !!!

P.S den darováni krve máš celý plně placený a za každý odběr se ti vrátí pěti kilo na daních.