02.12.10

Japonské zahrady ve Vídni

Foto by Haeferl


Vídeň, centrum Habsburské monarchie, někdejší kulturní i politická tepna. Z dob dávno minulých zde dýchá spousta staveb a historických památek. Jedno z mých nejoblíbenějších míst ve Vídni je ale zcela netypické. Je to japonská zahrada. Podobných zahrad či parků je ve Vídni více, ale můj favorit je Setagayapark. Je z nich největší a opravdu neznám lepší místo, kam jít ztišit rozbouřené myšlenky a radovat se z prostého bytí.

Zahrady jsou výjimečné tím, že je projektovali Vídeňané s japonskými architekty, nejedná o se tedy o kopírování stylu nebo "takhle by to asi melo být". Tento parčík, tato oáza klidu, má snad všechno, co člověk potřebuje pro to, aby doslova vypnul. A proto i lidé, kteří vstoupí do tohoto prostoru, jenž budí dojem, jakoby se zde čas zastavil, rázem zahodí masku nahořklosti, vzteku a napětí a pomalu splývají s místem vyzařujícím klid a pokoj.

Hned u brány lákají návštěvníka nápisy v japonském jazyce a první, co při vstupu upoutá, je čajový altán. Provádí se tu  různé kurzy meditací, čajová střetnutí a přednášky. A pokud si člověk stoupne na terásku čajového altánku, může pokojně pozorovat život zlatých rybek mezi lekníny v blízkém jezírku. Protože je park vystaven do mírného svahu, lze odtud vidět s přehledem vše, co nabízí. Japonské parky obecně vyzařují klid a pokoj. Nejinak je tomu i tady. Člověk se může obdivovat orientálnímu smyslu pro krásu a pro jemné sladění všech prvků přírody. Harmonicky jsou zde zasazeny jehličnaté a listnaté stromy, keře a květiny, spolu s kamennými sloupy a dřevěnými lavičkami. Na nejvyšším nedalekém bodě se nachází pergola, kde jsou velké lavice jako stvořené k tomu, aby na nich člověk ulehl a soustředil se pouze na svůj dech, a diky nedalekému potůčku spolu s vodou nechal odplynout všechny starosti.

Zkrátka idylka Clavelova Šoguna je na světě. Jen ten samuraj zde chybí... Pokaždé, když sem přijdu, nemůžu si pomoci a vybaví se mi scéna z dokumentu o japonských bojových uměních The Art of killig. (tady si ji můžete prohlídnout) Tento film ukazuje nejslavnější samurajská léta.