12.03.11

Narrenturm - Věž bláznů


Narrenturm

Umírající si přeje poslední rozhřešení. Přichází tedy kněz.
Ten vstupuje do budovy plné bláznů. Budovy zvané Narrenturm. ….

 
Tak začíná Formanův oscarový Amadeus. Nemocný  Antonio Salieri, zde na prahu smrti rekapituluje stěžejní okamžiky svého života a cítí potřebu vyprávět svůj pohnutý osud duchovnímu. I tohle mohly zažít zdi Věže bláznů ve Vídni.
 
Narrenturm byla postavena v roce 1784 císařem Josefem II. jako jedna z prvních nemocnic pro choromyslné vůbec. Od roku 1894 sloužila jako ubytovna pro lékaře, později už jen jako depozitář.

Stavba samotná svým okrouhlým tvarem připomíná spíš pevnost než nemocnici. Má pět pater a nachází se v ní 28 pokojů  a 130 buněk pro pacienty s takovými samozřejmostmi jako řetězy, oka a mříže.

Věž bláznů je situována hned vedle bývalé největší vídeňské nemocnice AKH (nyní zde sídlí hlavní univerzita). V místě kde bylo sanatorium postaveno, bylo již před tím kapucínské podzemní bludiště. Již jejich mniši zde před společností ukrývali a léčily své duševně nemocné bratry (měli se tam zavřít sami :DDD ). A údajně právě na tomto místě vynalezl Prokop Diviš svůj bleskosvod a je pravděpodobné, že zbytky, které se zde nachází, jsou nejstarší pozůstatky bleskosvodu na světě.

Před druhou světovou válkou zde Stefan Jelinek vytvořil muzeum elektropatologie. Po jeho násilném odchodu se expozice znovu ukázala veřejnosti až v roce 1968. V 90tých letech si Vídeňské technické muzeum vzalo část exponátů. A od roku 1993 zde mohou návštěvníci spatřit museum anatomie a patologie s různými lidskými a zvířecími exponáty.




Dostat se k tomuto zajímavému místu můžete ze Schottentoru (v podstate z centra) tramvají č. 37, 38, 40 a 41.



Otvírací hodiny jsou

středa od 15 do 18
čtvrtek od 8 do 11
a sobotu od 10 do 13
vstupné je 2 euro
pro studenty, majitele Niederoesterreichkarte a mladší devatenácti let free.

o svátcích je zavřeno




31. března zde bude noční expozice. Ta začne o půl osmé večer a bude stát 10 euro. Je nutné se na ni předem zaregistrovat na pat@narrenturm.at



Od dubna zde bude kromě stálé expozice i nový program (zhruba hodinu a půl trvající a sedm euro stojící) s názvem Těhotenství.
 Bude zde možnost shlédnout anatomii ženských orgánů, těhotenství, vzhled dítěte během těhotenství, potrat. Tato prohlídka bude s průvodcem - tedy pokud bude dostatečný zájem a budete zde  mít i prostor pro případné dotazy.





Žádné komentáře: