11.10.11

Wehrman - dřevěný voják Vídně...



Při procházce Vídně se většina lidí zastaví i u radnice.  Impozantní budova  s krásným parkem který je nejznámější v době vánočních trhů.

 Avšak za rohem kousíček za rohem je něco neméně zajímavého. Něco co většina návštěvníků vůbec nevidí. Dvou metrová dřevěná socha pobitá hřeby a hřebíky. Wehrman. Je pravda, že Wehrman je poněkud zastrčený a že kdo jej nehledá narazí na něj pouze náhodou.

 Wehrmann in eisen  - (voják ze železa)  Protože během a po první světové válce bylo plno vdov a sirotků rozhodla se Rakouská vláda vytvořit pro ně sbírku. Jako symbol sbírky měl právě působit tento dřevěný válečník. Každý kdo do sbírky přispěl, byl zapsán v knize cti, dostal odznak a mohl do sochy zatlouct jeden hřebík. O tom jak moc lidé přispívaly svědčí to, že voják na sobě má jen velmi velmi málo volného místa.   Wehrman stál dříve na Schwarzenberskem náměstí, ale postupně byl přesunován až skončil zde. Myslím si ale, že pod arkádami a s výhledem na radnici, kterou němě střeží, to není místo o nic zajímavější.

Proto když se půjdete obdivovat Radnici a vánočním trhům, zamiřte do prava  kousek za roh. Pomník solidarity, lidskosti a tmelu národa po válečných útrapách jistě zapůsobí na každého ...








Více info v němčině zde



Zvětšit mapu