07.11.10

Trénink Bojových uměni v MMA Wien .... část první

MMA u nás má stále exotickou příchuť. Jak z názvu vyplývá jedná se o Mixed martial Arts, tedy smíšená bojová umění. Dalo bys říct takový bojový triatlon. Bojovníci MMA musí umět jak dobře bojovat ve stoje (kopat či bouchat), soupeře srazit na zem - občas k vítězství stačí jenom to,nebo efektivně bojovat na zemi a tím donutit soupeře, pákou nebo škrcením ke vzdání zápasu.

Mě vždy lákal graplling, tedy boj na zemi. Vzpomínám si, jak jsme s kamarádem Petou Dohnalem čučeli do časopisu na ultimatni bojovníky. Byli nadšeni z každé  techniky, která byla rozfocená :D. Pak si v Mikulově na chvíli otevřel klub Adas, který měl zkušenosti dokonce i z klece - paráda !!!  Ted  oba trenují v Mikulovské Spartě a slaví s ostatními fightery ( Jurys - aktuální vítěz Chech open, nebo Karlos) úspěch za úspěchem.




Dlouhou dobu jsem trénoval tradiční karate. Když jsem se odstěhoval, byl jsem nucen hledat něco jiného. Totiž byl jsem zvyklý na vysokou kvalitu tréninku (v oddíle www.karatebrno.cz) a v mém širokém okolí jsem nic tak dobrého nenašel.   Začal jsem tedy dělat sport, který mě lákal taky odjakživa, na MMA.



 Má první zkušenost proběhla v gymu http://www.mmavienna.com/.  Tady trénuje boj na zemi Peruánec žijící ve Vídni Jorge Balarin Benavides !!! -  bývalý trenér Peruánské reprezentace. Thajský box má na starost Nebil Sebai.  Gym má mnoho úspěšných závodníků jak v MMA tak v thai boxu. Příkladem je třeba vynikající  Tamerlan Burujev, Dino Kusic, Dorian Pridal, Geri Turek nebo  Nandor Guelmino - ten zápasil proti Semi Schiltovi !!! Gym je to nový, ale má slušně našlápnuto.

  Protože ale o MMA panuje  představa, že to dělají pouze super sportovci atd, rozhodl jsem se napsat svůj pohled na jeden trénink z jedné Vídenské tělárny. Trénink, který zde popíši jsem zažil asi po třech týdnech navštěvováni tohoto gymu.


Tréninky jsou rozděleny do skupin podle zaměření a úrovně. Kdo chce čistý box, thajský box, graplling submission, nebo řecko římský zápas. Já volím submission.

     Zahříváme se desetiminutovým během, potom klasika -kliky, skoky, stínování a trénink úderů se soupeřem. Hned se jde do dvojic a ve středním tempu trénujeme nástupy na tělo, zatím bez porazu. Až se dostatečně zahřejeme (obvykle v tuto chvíli už skoro padám na hubu, dvacet minut, skákat, běhat, klikovat ...) trénujeme jednotlivé porazy i s hody a fixací soupeře na zemi. Zatím jsem si stále ještě nezvykl na to, že semnou někdo háže na zem takže vždy, když mám kopyta v luftě, nemám nikdy dobrý pocit. Minule se mnou někdo tak praštil až mi zchromla ruka.
    Dnes se trénuje ''bití'' soupeře na zemi. Jeden sedí druhému na hrudníku a snaží se jej praštit. Obránce dole se zase snaží soupeře setřást a otočit pozice. Když Jorge ukazuje techniku, zdá se to jako nesmysl, ale jakmile to vyzkouším, zjišťuji, že je to v celku pohodlný únik. Výhoda MMA je ta, že všechno musí být co nejjednodušší, není čas se se soupeřem dlouho párat.
  Když ležím dole dostanu párkrát takovou, že bych na tý zemi nejraději usnul, ale člověk se musí kousnout...
Když jsem pak nahoře s nevýslovným potěšením ty rány soupeři vracím. Další výhoda MMA- když někoho nasolíte je to jeho chyba, že tam stál :D.
  Po procvičení asi tří technik, ze kterých mám pocit jako by mě lámali v kole, se jde na sparingy. Jsem rád, že když se dívám okolo, nejsem jediný kdo zdechl v polovině tréninku a kouká po hodinách. Ono když na vás někdo sedí a vy ho musíte neustále shazovat a přendávat nebo kroutit je to fakt makačka.

  Na sparingy je důležité mít dobrého partnera. Někdy nastanou situace, kdy člověk nemůže odklepat a partner musí vycítit, že má zvolnit a ubrat páru. Jindy je zase sparing zabitý čas s někým, kdo se ani  trochu nesnaží. Mám tam dva kamarády srbské, Marka a Darka a hned po druhém tréninku jsme si padli do oka. Kluci jsou to jako lusk a když se mají prát, jedou na plno, ale tak aby nezranili. Nejvíc se mi ale na nich líbí, že když jim člověk páčí ruku, drží co to jde (co kdyby se náhodou soupeř unavil :D ), ale pokud poznají, že je situace bezvýchodná včas odklepnou. Protože pak by to bylo jen zdržovaní, jeden drží jednoho nic víc a čas na trénink je drahý. Tak stejně když bijou mě, vědí kdy už mám dost nebo kdy ještě klepec vydržím. Většina, téměř devadesát procent, tréninku se odehrává ve dvojicích, proto je dobrý partner poklad. Jednou se mi stalo, že v zápalu boje mě vyletělo něco z nosu ..... Srbáci nad tím mávnou rukou,ale meho sparinga to tak  pobouřilo, že už se mnou nikdy od té doby necvičil !!!! Macho :D


Trenér se na sparingy dívá a dává rady - většinou tomu koho má raději :D. Když se do sparingu přidá, tak si sám lehá do nevýhodných pozic, abychom se naučili zakončovat a hlídat soupeře.


Nebil Sebai
Další den je na pořadu MMA striking. To mě až tak moc nebere, přece jenom je to trošku dost odlišné od toho, co jsem dělal deset let. Jenže je dobré vědět co může člověk čekat....

Rozcvička je klasická klasika. Jen ted se místo porazůpartáka. Dělám dost často chybu, že spouštím ruce dolů (kamae z karate), jenže z této blízké vzdálenosti je to nebezpečné. Zvláště pokud se jedou drilly, tak tam nějaká pěkně proletí. Když není parták debil tak to jen trošku zabolí, ale občas se mi stává, že hledám chránič zubů po zemi :D.


Trénink je paráda, často se střídá, a tak když mám zkušeného fightera, jsem naklepaný jak řízek. Jednou jsem měl o hlavu a půl většího borce a ikdyž jsme jeli jen trénink, udělalo se mi trošku slabo v konečníkové oblasti (obrazně řečeno :D ), řekl jsem si, že se fakt nedám, a když mi dá během nácviku bombu dostane ještě větší zpátky. Tak se stalo to, že jsme se po sobě váleli a všichni okolo nás koukali a povzbuzovali. Každý kdo mě zná ví, že nejsem povaha rvavá a že láska k bližnímu je u mě velká, ale znáte to, dostanete ránu vrátíte větší, tak dáte ještě větší a tak to jde dál aniž by si kdo uvědomil, že už se pere :D.

Vojmil a Jorge
No s tímto Hong Mai Choiem jsme se díky tomuto stali přáteli. A je to jeden z prvních Rakušanů, který se mnou prohodí po tréninku pár slov. Rakouská srdce jsou sveřepá a uzavřená, málo koho pustí k sobě a pokud je Auslander je cesta ještě těžší, ale jde to. Jsou jiní než my v Čr.

Po tomto tréninku si mě začali lidi víc všímat a to hlavně mojí kloubní flexibility. Takže si pomali začínám získávat přátele.


      Nejlepší a nejvřelejší jsou ale slované :D - mám ten pocit:D... Mám pocit, že obzvláště tady jakoby všichni Slované byli při sobě. Jednou jsme s Velimirem mlátily do wrestlingové panny a Slovanská síla :D

Shrnuto a podtrženo. MMA je jako, kterýkoliv sport o lidech a  o přístupu. Důvody pro trénink má každý své vlastní. Kondice, sebeobrana, machrování na disce, že dělá cool sport, nebo jen (a to je můj důvod) radost z netradičního pohybu, boj proti vlastní lenosti a vybití vzteku a agresivity. V současné době se v MMA dá vydělat spousta peněz. V prosinci proběhne ve Vídni turnaj kde je odměna 22 000 Euro !!!!!. Což kupodivu posouvá kvalitu intenzivně vpřed. Nevýhoda je, že je na tréninku spousta lidí co čekají, že  z nich šampiony udělá trenér, ne jejich píle a proto si s nima člověk moc nezacvičí.


s Markem

celou fotogalerii najdete pod tímto odkazem trenink MMA Viden. Budu rád, pokud podobně jako na FB, označíte ty fotky, které se Vám líbily.