28.11.10

V praci

Pracujeme kazdy den krome patku, ktery je pro muslimy totez co pro krestany nedele a jelikoz my (nas tym) to nase udajne vyznani tak neprozivame, nebyl problem se prizpusobit muslimske casti tymu a urcit za volny den patek. Muslimska cast tymu se sklada z: dvou egyptskych policajtu, co cely den cumi na bednu a nosi bouchacku za paskem u gati, vratneho, ktery nikdy vrata neotvira, protoze neslysi ten rachot, kdyz na ne lidi mlati – cumi na bednu nebo masti karty s policajtama. Dale tu mame Muafu, to je hermafroditni Egyptan – nam prideleny inspektor z pamatkoveho ustavu, ktery dela cely den to stejne co policajti a vratny, ale ma navic jeste jeden ukol: kazdy den rano otevrit a vecer zapecetit budovu, ve ktere pracujem a kde jsou uskladneny dulezite nalezy (tzv. magazin). Coz tedy s uspechem zvlada, i kdyz furt chodi pozde, ale kdyby blbe zavrel napr.okna nebo cokoliv nezkontroloval a nekdo to tam vykradl,  jeho hlava by padla jako prvni. Hermafroditni je proto (delam si srandu), ze ma velmi zenskou postavu a samozrejme policajtum neni blbe se mu za to smat. To, ze se mu minuly tyden narodil syn mu asi stejne nepomuze.
Nejdulezitejsi soucasti tymu jsou Quftiove (ja jim rikam Quftici – je to pohadkovejsi). Quftici proto, protoze pochazi z vesnice Quft v Hornim Egypte. Na vsech vykopavkach po cele zemi, veskere egyptologicke zahranicni mise pouzivaji jako kopace Quftiky. William Flinders Petrie, jeden z prvnich egyptologu, totiz na svych vykopavkach v 19. stoleti pouzival chlapy prave z teto vesnice a stala se z toho uz tradice – hlavne protoze si mezi sebou generace muzu v Quftu predavaji veskere znalosti a dovednosti jako znalost pudy, vrstev apod. na vykopavkach. Je to proste remeslo vazane na rodiny a tuto vesnici a svym zpusobem na nej klany vlastni takovy pomyslny patent. Nutno podotknout, ze jejich najimani je opravdu opodstatnene –narozdil od vetsiny Egyptanu maji perfektni pracovni moralku, cit pro zeminu a hlavne kopu zkusenosti, takze samozrejme ja jsem tady oproti nim uplny zelenac a i kdyz jsem na place jakoby nad nima, mam znalosti z jine egyptologicke oblasti nez oni (zatim) a do rozvrhu vykopu si jim jeste kecat netroufnu.
I vzezrenim se Quftici od ostatnich Egyptanu vyrazne odlisujou, poznate je zdalky. Jako pracovni obleceni nosi teplakovky a na to galabyu, coz je takova nocni kosila az na zem s dlouhyma rukavama a na hlave bily turban. Nechapu, ze se v tem neupecou, holt jsou zvykly. Plet maji snedsi nez Kahirane, pac jsou z jihu, ze jo. No a nejdulezitejsi faktor je, ze jsou nadprumerne vysoci  - i na Evropany! Nejvyssi Quftik, shodou okolnosti jejich sef-nacelnik, ma pres  1,90 m, ma kolem sebe neuveritelne fluidum a vyrazuje z neho opravdu neco mimoradneho, uctihodneho, nadrazeneho, aniz by rekl pul slova.  Ti nejvyssi Quftici jsou jedini Egyptani, ktere jsem potkala a jsou vetsi nez ja.
Abych zminila nektere podrobneji – nejradsi mam tyto tri, kteri jsou nahodou i nejstarsi a jejich slovo ma pri praci nejvetsi vahu, jsou to – Rais Ibrahim – to je ten obr (rais je titul nacelnika, ne jmeno), Rais Baktri a Abd el Gabbah. Vsichni jsou super ale nejmilejsi je mne Baktri.  Jsme stejne vysoci no a hlavne je silene podobny memu tatovi, ma stejneho knira a usmev, tak u neho se nemozu ubranit naklonosti i kdybych chtela... J
No a jelikoz jak jsem psala Quftici nejsou jen obycejni kopaci co vozi kolecka, pronajimaji za nase penize kluky z vesnice na noseni kyblu a podobne pomocne prace, napr. u sita. Kluci jsou vesmes strasne mladi, sice se prvni den reklo, ze budeme brat jen ty co donesou obcanku a prokazou vek nad 15, aby jsme podporili skolni dochazku, ale v praxi to neni udrzitelne. V Egypte je povinnych jen asi pet skolnich trid, sousedni vesnice-predmesti je chuda a kluci jen co si odkrouti prvnich par roku uz musi pracovat, aby tatovi pomohli uzivit rodinu. I kdyz egyptsti kluci vypadaji strasne dlouho strasne mlade a vek se blbe odhaduje, nas nejmladsi muze mit tak 11.
Ovsem byl tu i pokus zabrat misto nejmladsiho od asi ctyrleteho spunta, ktery dosel za Rais Ibrahimem – vyskovy rozdil byl asi metr a pul – a dozadoval se prace, ze pry musi pomahat. Byl rozkosny, malem jsme ho snedli. Poprve dosel v riflach a kdyz byl odmitnut, dosel za pet minut znova uz v pracovnich na nic se neptal a capl kybl. No chudaka ho zas poslali dom, tak chvilku trucovala a pak to vzdal... J