14.08.10

Madaba a Mrtvé moře

Ráno vstáváme velmi brzy, budí nás brzké raní modlitby :(


    Rozhodli jsme se, že se pojedeme podívat na Mount Nebo. Je to biblická hora, ze které údajně viděl Mojžíš zemi zaslíbenou a kde je i pochován. Na památku je tam vztyčený kříž se zapleteným hadem. Cesta tam zdá se být nejlepší přes Madabu. Zde se nachází i starodávná mozaika ze které je vytvořena mapa Jeruzaléma.
      Jenže dostat se do Madaby nezdá se být příliš jednoduché. Když se nám podaří dostat se na autobusové nádraží začnou nám místní tvrdit, že odtud to nejede že si musíme vzít taxíka a jet na jiné autobusové nádraží. Nám se čirou náhodou, ale daří nasoukat do busu, který taky čirou náhodou do Madaby jede a který místní taxikáře velmi rozčílil.
Do Madaby jedem chvíli, ale už máme pořádný hlad, bohužel je Ramadan a ten nás pěkně ničí. Takže se snažíme nejdřív sehnat něco do žaludku. Bohužel nic kromě oliv nenacházíme. V utrpení jdeme bazarem do kopce ke kostelíku. Kostel je to vskutku krásný, kolem je fůra dětí co si hrají basket. 
Po opuštění kostela máme šestí v neštěstí potkáváme pekaře a ten zrovinka peče. Kupujeme chleba snad plnou tašku, taková dobrota ... Jakmile, ale sejdeme k autobusáku vidíme stánek s kuřaty a kebabem. Dáváme si kebab, ale to byla chyba musíme na něj hodinu čekat. Turisti co si dali kuřátka mají už mastný pusy a nám jen kručí v břiše. Na autobusáku nás velmi zaujme zrzavý Arab který prodává chléb a vesele přitom prozpěvuje námi těžko vyslovitelné kch...
Samozřejmě že nám všichni autobusáci tvrdí že na Mount nebo se ted nedostaneme že musíme jet taxíkem a nejlépe taxíkem jejich kamaráda. Jeden místní nám řekne že musíme zpět do Ammanu že odtud se lépe dostaneme k Mrtvému moři. tak sedáme a jedem. Cestou klábosíme o náboženství  ...pak nás, ale  kamarád taky trošku natáhne. To když nám poví, že musíme jet opět z jiného nádraží, a protože se celou tu dobu choval velmi přátelsky mi mu to žereme a berem taxi o kterém nám řekl že je levné.  Taxikář s náma pouze objel nádraží a hodil nás o 50 metrů dál. Za to chtěl samozřejmě zaplatit strašně peněz. 
Jedeme tedy k Mrtvému moři. Mount Nebo vzdáváme protože nám nikdo není ochotný poradit jak se tam dostat mimo taxíků za super kamarádské ceny. Moře je 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným slaným jezerem na světě. Dosahuje maximální hloubky 380 metrů a je tak nejhlubším hypersalinitním jezerem na světě. Jeho slanita dosahuje 33,7 %, čímž se řadí mezi nejslanější jezera na světě.
 Jsou tam dvě pláže, turistická a pro místní. rozdíl je v ceně a v bazénu. My jdeme samozřejmě do místní a jsme tam samy.
V turistické je jedna rodina a to ještě v bazénku. Shazujeme rychle věci a letíme se ochladit je totiž něco kolem 40 stupně. Lezu tam jako první a jsem dost v šoku, je teplejší jak vzduch.


V moři je to parádička a zažijeme tam spoustu srandy. Ne a ne se potopit :-d. šlapeme ve vertikální poloze 60 metrů od břehu pod náma hloubka, ale pod prsa se prostě nepotopíme. Koncentrace se soli je tady tak obrovská že každá citlivější část těla trpí... ale je to zdravý.
Místní Lifeguard (docela jsme to nepochopili, protože to vypadalo že tam má každý svého osobního záchranáře) nám radí jak se namazat blátem. Tak jsme po chvíli celí černí. Ale bláto musí uschnout, no jo ale jak se nepotit ? Po dvaceti minutách to vzdáváme a jdeme to smýt.


Večer nás pak zve Záchranář Beduín na rodinnou  večeři. Je to super,jsou  velmi velmi pohostinní a udělali velmi velmi chutné kuřátko... najíme se  a mažeme spát. 
Spíme na pláži pod širákem koukáme na Izrael a usínáme na vyhřátém písku.